Soorten PVC-vloeren, welke moet u kiezen voor uw huis of bedrijfsvloer?

Moderne PVC-ontwerpen kunnen natuurlijke materialen zoals hout, metaal, glas of steen perfect imiteren, waardoor PVC-vloeren ook oogstrelend zijn. PVC vloeren van synthetisch polyvinylchloride worden op grote schaal gebruikt in openbare en commerciële ruimtes, maar ook in de particuliere sector. Redenen hiervoor zijn zowel van praktische aard als vanwege de mogelijkheden van ontwerpers.

PVC-vloeren zijn onder te verdelen in twee algemene soorten:

  • Homogeen PVC
  • Heterogene PVC

Homogene PVC-vloeren

Homogene PVC-vloeren zijn een economische oplossing vanwege hun lange levensduur en daarom zijn ze goed in drukke en industriële gebieden zoals ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, supermarkten, magazijnen, enz.
De coating van het oppervlak van polyurethaan voorkomt dat het vuil aan het oppervlak blijft kleven en maakt het reinigen van de vloer gemakkelijker. Een homogene PVC-vloerbedekking is praktisch en economisch, maar voldoet niet aan zeer hoge esthetische normen.

Elektrisch geleidend PVC

Elektrisch geleidende PVC-vloeren zijn homogene PVC-vloeren die in staat zijn om statische elektriciteit uit de ruimte te verspreiden. Dergelijke vloeren beschermen mensen tegen invloeden van statische elektriciteit die ontstaan door machines die in het gebouw zijn geplaatst, zoals computercentra, wrijvingsmachines, enz. Elektrische geleidende PVC-vloeren beschermen ook zeer gevoelige apparatuur die wordt gebruikt in de elektro-industrie, de geneeskunde, de biochemie en de chemie tegen statische elektriciteit. Volgens de Europese normen moeten elektrisch geleidende PVC-vloeren worden geïnstalleerd in operatiekamers van ziekenhuizen en intensive care-afdelingen.

Heterogene PVC vloeren

Heterogene PVC-vloeren worden geproduceerd volgens het layer-upon-layer principe. Ze kunnen worden voorzien van een schuimende onderlaag – zgn. warme vloer of zonder schuimende onderlaag – zgn. compact PVC. De schuimlaag dient als geluids- en thermo-isolatie. Het oppervlak van dit soort vloeren wordt ontworpen door middel van bedrukking of door middel van een oppervlaktebehandeling (oppervlaktetextuur). De weerstand tegen wrijving en slijtage is recht evenredig met de dikte van de buitenste laag van de PVC-laag over gedrukte ontwerpen (slijtlaagdikte). De polyurethaan eindlaag draagt bij aan de hoge hygiënische normen zoals bij Vloerenbaas.nl

Het esthetische potentieel van heterogene PVC-vloeren is enorm. Verschillende kleuren, patronen, imitaties van steen, hout, metaal, glas, verschillende afmetingen en paneelvormen, glans en dergelijke worden gebruikt in heterogene PVC-designs. Dit type PVC kan worden gecombineerd met andere vloerbedekkingsmaterialen en wordt gebruikt in woningen, commerciële en industriële ruimtes.